sobota, 8 lipca 2017

KEKS Z CZEREŚNIAMI I ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA


Keks z czereśniami i zieloną herbatą Matcha to moja piknikowa propozycja na słodko.
Dobroczynne właściwości czereśni zna każdy, należą do najbardziej wartościowych owoców, mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, dlatego warto wykorzystać sezon na nie, który jest krótki.

Matcha, zielona herbata w proszku, jest podobno najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych herbat. Posiada wyjątkowe właściwości lecznicze, ogromne ilości antyoksydantów, a dzięki temu silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Sprzyja również odchudzaniu.

A zatem jeśli zastanawiacie się, co włożyć do piknikowego kosza, to wypróbujcie ten przepis.




Czas przygotowania: 20 min.

Pieczenie: 45 min.

Składniki na dużą formę do keksu (dla 6-8 osób):

● 250 g masła lub margaryny 
● 220 g mąki pszennej

● 10 g proszku do pieczenia bio

● 4 jajka

● 200 g cukru pudru

● 250 g wydrylowanych czereśni

● 1 łyżka zielonej herbaty Matcha

● sól


Przygotowanie:

Czereśnie umyj i wydryluj.
Żółtka oddziel od białek. Białka wstaw do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 °C.
Formę do keksu wyłóż papierem do pieczenia.
Margarynę utrzyj w misce ze 150 g cukru pudru. Wbijaj po jednym żółtku, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, herbatę matcha oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj energicznie do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo 50 g cukru pudru. Domieszaj delikatnie pianę z białek do przygotowanej masy.
Wlej połowę masy do formy, wyłóż na wierzch wypestkowane czereśnie, wylej na nie resztę masy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 15 minut w temperaturze 200°C, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min.
Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia.
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz