piątek, 7 lipca 2017

Konfitura z róży

Chyba nie ma lepszego wkładu do aromatycznych pączków, zimowych herbat czy ciasteczek francuskich, jak taka właśnie pyszność. Robi się ją bardzo prosto i w miarę szybko. Kwestią trudną może być zdobycie aromatycznych płatków, albowiem wyglądają podobnie, ale nie wszystkie pachną, a tylko z tych pachnących można zrobić ten pyszny smakołyk.






Składniki:

750 g płatków róży
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
250 ml wody


Sposób przygotowania:



Płatki róży przebrać, ewentualnie usunąć białe końcówki. Ja tego nie robiłam. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu od zagotowania przez 1 godzinę. Odstawić do następnego dnia i powtórzyć czynność gotowania. Po tym czasie dodać otartą skórkę i sok z cytryny. Gorącą wlewać do suchych słoików. Przewrócić do góry dnem, aż denko si zasklepi. Ja zostawiłam na całą noc.


SMACZNEGO!









4 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...