sobota, 8 lipca 2017

Truskawkowa chmurka

Pyszne, delikatne ciasto, połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Idealne ciasto na weekend :)


Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 6 żółtek,
- 4 duże łyżki cukru drobnego do wypieków,
- 1 kostka masła (zimnego),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżeczka pasty waniliowej,

Krem śmietankowy:
- ok. 650 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
- 3 łyżki cukru pudru (do smaku),
- 1-2 łyżeczki pasty z wanilii,
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.

Dodatkowo:
- 4 galaretki truskawkowe,
- ok. 1 kg truskawek,
- duże opakowanie mini bezików ok. 150-200 g, do wyłożenia na wierzch ciasta.


Wykonanie:

Ciasto: 
Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Rozgniatamy masło widelcem lub siekamy je na drobne nożem/lub rozdrabniamy mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto. Formułujemy kule. Zawijamy w folię spożywczą wkładamy do lodówki na min. 30 min. Wałkujemy ciasto 
do blaszki o wymiarach ok. 25 x 35 (lub większej, gdyż z takiej ilości składników ciasta wychodzi dość znaczna ilość, część możemy pozostawić do innych ciast). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Zamiast wałkować ciasto możemy pokruszyć/potrzeć na tarce, a następnie ciasto dociskamy dłonią do dna blaszki. Na koniec można w blaszce wałkiem (bez rączek) wyrównać poziom. Ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy do zezłocenia i suchego patyczka ok. 20-30 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C.  Następnie studzimy je. Wykładamy truskawki, większe pocięte na pół, mniejsze w całości. Następnie rozrabiamy galaretki w 4,5 szklankach wrzącej wody. Galaretkę przestudzamy. Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Tężejącą galaretkę wylewamy na truskawki, ciasto wkładamy do schłodzenia do lodówki.

Krem:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: śmietanę i serek mascarpone należy schłodzić w lodówce przez min. 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu. Zbyt długie ubijanie kremu mogą doprowadzić do jego zważenia.

Krem kładziemy na zgęstniałą galaretkę, wyrównujemy. Na wierzch kładziemy pokruszone beziki, część pozostawiamy w całości. Wkładamy na całą noc do lodówki. Krem jeść dość rzadki. 






2 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari