sobota, 8 lipca 2017

Zupa warzywna



To jedna z niewielu zup, które powtarzamy bardzo często. Przeważnie robimy po „swojemu”. Za każdym razem wychodzi pysznie.











Składniki

2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
3 ziemniaki
1 łyżka masła
1,5 l wody
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki kaszy pęczak
1 łyżeczka majeranku
50 ml soku pomidorowego
1/2 łyżeczki bazylii
maggi
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (dość dużą, bo tak lubimy).
Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w troszkę mniejszą, lub tak, jak lubimy. U nas różnie ;) w zależności od tego, jaki nóż w ręce mamy.
Warzywa obsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe. Wsypujemy ½ łyżeczki soli, wkręcamy ¼ łyżeczki pieprzu. Dodajemy majeranek i gotujemy 10 min. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem soku pomidorowego. Do smaku doprawiamy , maggi, solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz