niedziela, 9 lipca 2017

Karkówka pieczona w ketchupie - idealna na obiad

Witajcie ! Dziś przychodzę do was z pysznym pomysłem na obiad! Jest to karkówka pieczona w sosie powstałym z ketchupu, podana z ziemniakami i do tego sałata ze śmietaną! Trochę czasochłonne ze względu na to, że karkówka wymaga czasu by ją upiec. Ale za to jej smak jest nieziemski! Myślę, że zasmakuje każdemu, kto lubi karkówkę. Spróbujcie koniecznie :)


Składniki:
400 g karkówki
1 cała średnia cebula
300 g ketchupu
150 ml wody
1 łyżka masła
oliwa do smażenia
sól 
pieprz
papryka słodka
papryka ostra

Dodatkowo:
sałata
4 rzodkiewki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
pieprz
odrobina cukru
śmietana
 oraz ziemniaki

Przygotowanie:
Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej odstawić na 1-2 h do lodówki, by się zamarynowała. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy mięso i smażymy z dwóch stron przez ok. 2 minuty. 
Cebulę obraną i umytą kroimy w plastry. 
Usmażone mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. I tak układamy do końca. W misce mieszamy ketchup z wodą na jednolitą masę. Zalewamy mięso, dajemy 1 łyżkę masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 40 minut.

Sałata:
Sałatę myjemy dokładnie, rwiemy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Odcinamy końcówki rzodkiewki, myjemy i kroimy drobno, szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek dodajemy do sałaty, doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, dodajemy śmietanę i mieszamy. 

Upieczoną karkówkę podajemy z ziemniakami i sałatą. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger