sobota, 8 lipca 2017

GRILLOWANY DORSZ Z RYŻEM I BROKUŁAMI

Propozycja na obiadek dla całej rodziny.Bardzo często robimy to danie ,zmieniamy rybę oraz rodzaj ryżu.Do tego dania użyłam ryżu kiełkującego firmy Gaba.Ale można użyć zwykłego czy brązowego ryżu.
Ryż ten jest bardzo smaczny,mega sypki i szybko się go gotuje,nawet szybciej niż napisano na opakowaniu i zawiera wiele cennych wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
4 filety z dorsza takie po 100g najlepiej
1 brokuł
250g ryżu sypkiego
ząbek czosnku
pieprz,sól
2 łyżeczki soku z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
ogórki kiszone(opcjonalnie)

WYKONANIE
Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.Filety z dorsza doprawić pieprzem i solą.Piekarnik ustawiamy na funkcję grilowania i rozgrzewamy do 190-200C.Grillujemy przez 25 min.
Brokuła myjemy,kroimy na drobne różyczki,zalewamy wrzątkiem i gotujemy jeszcze ok.10 min.Wodę można lekko osolić,a pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny aby brokuły zachowały ładny zielony kolor.Ryż i brokuł odcedzamy ,przekładamy do miski,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.
Podajemy z grillowanym dorszem lub inną rybką np.łososiem skropionym sokiem z cytryny.Ja dodałam jeszcze ogórki kiszone żeby trochę zaostrzyć smak.Wszystkim bardzo smakowało. :)

SMACZNEGO!!!







1 komentarz:

  1. Ogólnie sama ryba grillowana czy z piekarnika jest bardzo smaczna i muszę przyznać, że ja bardzo ją lubię robić. Na ten moment bardzo fajnie również sprawdza się danie z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-do-piekarnika-gruzinska-nuta-estragonu/ i jestem zdania, że jest to świetna alternatywa dla innych potraw.

    OdpowiedzUsuń