niedziela, 9 lipca 2017

Ziemniaki pieczone i mizeria

Sezon na ogórki

     Proste połączenie ziemniaków z mizerią, którym dotąd towarzyszyło mięso. Od tej pory zapominamy o kotlecie, pieczeni lub innym mięsnym elemencie obiadu.
     Taki rodzaj sklerozy jest bardzo zdrowy i dzięki temu może ominąć nas prawdziwa skleroza na stare lata.
     Korzystając z tej świadomej sklerozy proponuje przypomnieć sobie o mięsnym elemencie obiadu po ok. 2 godzinach i zjeść  go z drugą  połową np. mizerii... :)

Zapraszamy na film z przepisem:
037 - Pieczone młode ziemniaki - Przepis pod piekarnik


Składniki:
  • ziemniaki
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz (oliwa, olej, masło itp.)
  • kilka ząbków świeżego czosnku
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki zostawiamy na druszlaku aby obciekła woda i się osuszyły. Jeśli są równej wielkości to zostawiamy w całości, a jeśli nie to kroimy na ćwiartki (szybciej nam się upieką). Przygotowane ziemniaki układamy na brytfance, skrapiamy je lekko tłuszczem (aby nam się lepiej przyprawy obkleiły) i posypujemy przyprawami: czosnkiem, papryką, kminkiem, pieprzem i solą. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach od 35 minut, a nawet do 1 godz. Długość pieczenia zależy od odmiany ziemniaka, wielkości pokrojonych cząstek, najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem czy są miękkie.

Składniki na mizerię:
  • ogórki
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Ogórki myjemy (jeśli są z własnego ogródka, a takie posiadam to ja kroję ze skórką), obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz