7/10/2017

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA

Zapiekanek nie robię zbyt często. Sama nie wiem dlaczego. Jako, że zbliżały się przygotowywanie zapiekanek kojarzyło mi się z długim czasem spędzonym w kuchni. Nic bardziej mylnego. Jako, że lubię ostrą kuchnię to lubię kuchnię meksykańską. Jako, że lubię kuchnię meksykańską to na pewno zasmakuje mi taka wersja zapiekanki. Zapiekankę meksykańska zrobiłam na rodzinne przyjęcie urodzinowe. Jestem (podobnie jak reszta gości) nią zachwycona. W tej pysznej zapiekance jest wszystko co być powinno: jest syta, ostra w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację. Tych co wolą zapiekanki z kurczakiem odsyłam tutaj.

Składniki:

  • ok. 2 kg ziemniaków
  • 1 kg mielonego mięsa (najlepiej wołowe)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • chilli
  • tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
sos

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki octu winnego białego
  • sól, pieprz
  • cukier
wierzch

  • 2-3 garście chipsów TACOS
  • 2 garście startego na tarce żółtego
  • pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w plastry. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso. Gdy przestanie być surowe wlewamy bulion. Dokładamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajmy chilli i słodką paprykę. Dusimy przez ok. 30 minut. Dokładamy odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Dno naczynia smarujemy tłuszczem. Wykładamy pokrojone w plastry ziemniaki. Zawartość patelni wykładamy na ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypujemy pokruszonymi chipsami. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy. Polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 6-8
Czas przygotowania: ok. 1,5 h plus pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 35 zł

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger