sobota, 8 lipca 2017

Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami


Lekka tarta z mąki razowej i pełnoziarnistej, z migdałami i sezamem. 
Zapieczony jogurt grecki, syrop klonowy i porzeczki nadają jej niepowtarzalnego smaku. 
Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych. 
Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe. 
Warta wypróbowania.


Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm
45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki
100 g mąki pszennej razowej
75 g mąki pełnoziarnistej 
50 g cukru pudru
160 g zimnego masła
szczypta soli

Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła, lub innego tłuszczu oraz 3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej.
Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem. 
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec w temperaturze 180 stopni 10 minut, następnie zdjąć papier z kulkami i dopiec kolejne 7-8 minut. Wystudzić.

Nadzienie jogurtowe
600 ml jogurtu greckiego 
3 jajka 
1 łyżka mąki pszennej
1 łyzka skrobi ziemniaczanej
ekstrakt z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu
1/2- 3/4 szklanki czerwonej porzeczki
Wszystkie składniki krótko wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Masa musi się ustabilizować, w przeciwnym razie podczas pieczenia urośnie i opadnie.
Nadzienie będzie płynne, wiec delikatnie przelać na podpieczony spód i powkładać  pojedynczo owoce czerwonej porzeczki. 
Piec w temperaturze 180 stopni około 30 - 40 minut. 
Masa jogurtowa powinna być ścięta i jędrna przy dotyku. Przestudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Powodzenia .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz