Makaron z pesto z botwinki

Początek lipca to u nas w tym roku walka z infekcjami. Skoro infekcja to też słaby apetyt i obniżony nastrój. Aby przemycić trochę warzyw i witamin wykorzystałam domowe pesto z botwinki oraz mini rurki z warzywami od Lubelli. Rurki warzywne są kolorowe i to bardzo spodobało się dzieciom. A pesto znakomicie sprawdziło się jako sosik. Jedną wersję zrobiłam z pokrojonymi pomidorkami, a drugą oprószoną parmezanem i czarnym sezamem (niestety ta wersja nie dotrwała do zdjęć). Polecam każdemu to szybkie i proste danie, pesto można przygotować wcześniej, a makaron ugotować w ostatniej chwili - znakomicie sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.


makaron mini rurki z warzywami Lubella

pesto z botwinki - przepis TUTAJ 

pomidory
tarty parmezan (do posypania)
czarny sezam (do posypania) 



Przygotować pesto - zajmie to nie więcej niż 10 minut. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Do przygotowanego pesto wrzucić odcedzony makaron, zamieszać i nakładać na talerze.

Gotowe danie posypać startym parmezanem, pokrojonym w kostkę pomidorem lub (i) czarnym sezamem.

* Do przygotowania pesto użyłam takiego malaksera KLIK, świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu tahini i sosów do sałatek. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Wilczkowy Świat , Blogger