czwartek, 6 lipca 2017

Tradycyjny obiad - schabowe z ziemniakami i mizerią

Witajcie! 
Dziś przepis na tradycyjny obiad, znany w każdym polskim domu. Są to schabowe podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków oraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :) 


Składniki: (na 4 porcje)
4 plastry schabu
sól
pieprz
papryka słodka
bułka tarta
1-2 jajko
mąka
olej

Mizeria:
1 ogórek
3 rzodkiewki
sól
pieprz
śmietana

Dodatkowo:
ziemniaki
koperek

Przygotowanie:
Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami. 

Mizeria:
Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, rzodkiewkę kroimy drobno, doprawiamy solą pieprzem, mieszamy z odrobiną śmietany.

Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger