Witajcie!
Dziś przepis na tradycyjny obiad, znany w każdym polskim domu. Są to schabowe podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego mizeria z ogórków oraz rzodkiewki ze śmietaną! Czy są osoby, które tego dania nie lubi? Chyba mało kto... :)
Składniki: (na 4 porcje)
4 plastry schabu
sól
pieprz
papryka słodka
bułka tarta
1-2 jajko
mąka
olej
Mizeria:
1 ogórek
3 rzodkiewki
sól
pieprz
śmietana
Dodatkowo:
ziemniaki
koperek
Przygotowanie:
Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, w jajku i w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Postępujemy tak ze wszystkimi kotletami.
Mizeria:
Ogórka obieramy, kroimy na cienkie plasterki, rzodkiewkę kroimy drobno, doprawiamy solą pieprzem, mieszamy z odrobiną śmietany.
Kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz