Od dłuższego czasu staram się biały cukier w naszej diecie zastąpić innymi, zdrowszymi, słodkimi zamiennikami. Sporo używam naturalnego miodu, który moi rodzice sprowadzają w ilościach hurtowych z Mazur. W mojej kuchni można znaleźć też ksylitol, erytrol, stewię, daktyle, syrop z agawy, syrop klonowy, melasę z karobu i cukier kokosowy. Używam tych słodów naprzemiennie, mają różne smaki i różne konsystencje i nadają się do różnych potraw.
Tym razem chciałam zaprosić was do wypróbowania przepisu na placki słodzone cukrem kokosowym – naprawdę pyszne!
Staram się też eksperymentować z mąką by jak najmniej używać jasnej, pszennej, oczyszczonej – zastąpiłam ją mąką orkiszową, robię też mieszanki dodając inne mąki – jeśli jednak macie ochotę śmiało zastąpcie tą w przepisie mąka jasną.
PRZEPIS NA PLACKI Z CUKREM KOKOSOWYM
Składniki na placki z cukrem kokosowym:
2 szkl mąki orkiszowej typ 1100
1/2 szkl płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy na mąkę
2 szkl kwaśnego mleka
4-5 łyżek cukru kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego roztopionego + odrobina do smażenia
Jak zrobić placki z cukrem kokosowym:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki, miksujemy mikserem na gładkie ciasto – powinno być gęściejsze niż na naleśniki, ale nadal lekko lejące.
Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją niewielką ilością oleju kokosowego.
Łyżką wylewamy na rozgrzana patelnię porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron.