Placki z cukrem kokosowym

 

 

 

 

 

 

Placki z cukrem kokosowym

 

 

 



Od dłuższego czasu staram się biały cukier w naszej diecie zastąpić innymi, zdrowszymi, słodkimi zamiennikami. Sporo używam naturalnego miodu, który moi rodzice sprowadzają w ilościach hurtowych z Mazur. W mojej kuchni można znaleźć też ksylitol, erytrol, stewię, daktyle, syrop z agawy, syrop klonowy, melasę z karobu i cukier kokosowy. Używam tych słodów naprzemiennie, mają różne smaki i różne konsystencje i nadają się do różnych potraw.

Tym razem chciałam zaprosić was do wypróbowania przepisu na placki słodzone cukrem kokosowym – naprawdę pyszne!

Staram się też eksperymentować z mąką by jak najmniej używać jasnej, pszennej, oczyszczonej – zastąpiłam ją mąką orkiszową, robię też mieszanki dodając inne mąki – jeśli jednak macie ochotę śmiało zastąpcie tą w przepisie mąka jasną.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA PLACKI Z CUKREM KOKOSOWYM

Składniki na placki z cukrem kokosowym:

2 szkl mąki orkiszowej typ 1100

1/2 szkl płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy na mąkę

2 szkl kwaśnego mleka

4-5 łyżek cukru kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki oleju kokosowego roztopionego + odrobina do smażenia

 

 

 

Jak zrobić placki z cukrem kokosowym:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki, miksujemy mikserem na gładkie ciasto – powinno być gęściejsze niż na naleśniki, ale nadal lekko lejące.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją niewielką ilością oleju kokosowego.

Łyżką wylewamy na rozgrzana patelnię porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron.

 



 

Placki z cukrem kokosowym