czwartek, 6 lipca 2017

Tarta brzoskwiniowa bardzo kremowa


Hej!
Spróbujcie zrobić tartę brzoskwiniową. Jest bardzo kremowa i delikatna. Do upieczenia wykorzystałam świeże brzoskwinie, ale można też wykorzystać z puszki. Trzeba tylko pamiętać, że przy świeżych dajemy więcej cukru.
Potrzebujemy:

  • kilka brzoskwiń (należy je obrać)
  • ½ kostki masła
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 ml słodkiej śmietanki


Do miski wsypujemy mąkę cukier, masło i porządnie siekamy. Dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ulepioną kulkę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wylepiamy blachę do tarty. Lekko nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku. W tym czasie obieramy brzoskwinie ze skórki oraz wyrzucamy pestki. W rondelku miksujemy jajko z cukrem Królewskim oraz śmietanką. Na podpieczony spod układamy brzoskwinie i zalewamy masą śmietanową. Pieczemy na zloty kolor. Po wystygnięciu możemy kroić tartę. Smacznego.


Tak wygląda po wyjęciu z piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz