Delikatna pierś z kurczaka z ryżem w sosie kokosowym w towarzystwie frytek z marchwi pieczonych w pietruszce i parmezanie

Delikatna pierś z kurczaka z ryżem w sosie kokosowym w towarzystwie frytek z marchwi pieczonych w pietruszce i parmezanie

Danie dla fanów kokosa w każdej postaci 🙂 Pierś z kurczaka w panierce z wiórków kokosowych, smażona na oleju kokosowym, z ryżem jaśminowym gotowanym w mleku a do tego sos na bazie mleka kokosowego i cytryny.

Szczerze? To była moja letnia fantazja na temat „pierś z kurczaku z ryżem po treningu” ;p Oczywiście pojawiło się w tym daniu trochę tłuszczu, ale w bardzo zdrowej, kokosowej postaci. A że ja uwielbiam wszystko, co kokosowe (o Raffaello nie wspomnę ;p) to oprócz panierki z wiórków kokosowych wprowadziłam też kokosowy smak do ryżu jaśminowego i sosu.

Chyba nie muszę przekonywać, że to danie swą kremową łagodnością zdobywa nawet najbardziej wybredne kubki smakowe 🙂 Do tego chrupiąca i słodkawa marchew pieczona w soli, pietruszce i parmezanie. Wystarczy dodać do tego posiłku wytrawne wino i można rozkoszować się kokosową fuzją smaków.

Wykonanie FRYTKI Z MARCHWI

  1. Obierz i opłucz marchew.
  2. Pokrój marchewki wzdłuż na pół, a później w grubsze paski tak, by osiągnąć mniej więcej kształt frytek.
  3. Wrzuć marchew do wrzącej wody na 10 minut.
  4. Następnie wyjmij marchew, przełóż na natłuszczoną olejem (najlepiej kokosowym) blachę.
  5. Posyp frytki solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
  6. Potem wysuń blachę i posyp frytki startym parmezanem i posiekaną pietruszką i piecz jeszcze przez 5-10 minut, tak by nie spalić zupełnie pietruszki.

Składniki FRYTKI Z MARCHWI

  • 600 g marchwi – im dłuższe i cieńsze tym lepiej
  • 50 g tartego parmezanu lub grana panano
  • pęczek pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina oleju do natłuszczenia blachy

Wykonanie KURCZAK I RYŻ

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1/4 łyżeczki soli i 100 ml mleka kokosowego, dodaj ryż jaśminowy i gotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Oczyść pierś z kurczaka z błonek i pokrój w podłużne paski.
  3. Wsyp wiórki kokosowe do blendera i trochę je rozdrobnij.
  4. Zanurz mięso w odrobinie mleka kokosowego, a potem w wiórkach kokosowych.
  5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego – wrzuć mięso z kurczaka i smaż z każdej strony po około 4 minuty.

Składniki KURCZAK I RYŻ

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 50 g rozdrobnionych wiórków kokosowych
  • sól

Wykonanie SOS

  1. Sparz wrzątkiem cytrynę, zetrzyj z niej pół łyżeczki skórki i wyciśnij z niej sok.
  2. W rondelku pogrzej mleko kokosowe, dodaj skórkę z cytryny, sok, białe wino i przyprawy.
  3. Gotuj dosłownie przez kilka minut co jakiś czas mieszając.
  4. Pod koniec dodaj mąkę, energicznie wymieszaj i po minucie zdejmij z ognia. Spróbuj i ewentualnie jeszcze dopraw.
  5. Polej sosem kurczaka i ryż.

Składniki SOS

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 cytryna – odrobina skórki i sok z całej cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej (ewentualnie ziemniaczanej)
  • 2 szczypty pieprzu cayenne lub ok. pół łyżeczki zielonego tabasco
  • 2 szczypty soli
  • 50 ml białego, wytrawnego wina

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz