Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem 🙂
składniki
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 2 żółtka
Budyń:
- syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
Dodatkowo:
- 10 dag miękkiego masła
- ananas w kawałkach lub plastrach w lekkim syropie VERA
- morele połówki w lekkim syropie VERA
- galaretka (wybrany smak)
przygotowanie
- Ciasto – ze składników wyrabiamy zwarte ciasto. Schładzamy je przez 15 minut w lodówce. Następnie wylepiamy nim foremki. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy do zarumienienia – około 15 minut.
- Budyń – połowę syropu zagotowujemy. Drugą część mieszamy z pozostałymi składnikami i wlewamy do gotującego się syropu. Całość zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Miękkie masło ucieramy i partiami dodajemy do niego ostudzony budyń.
- Na spód babeczek dajemy kilka kawałków drobno pokrojonego ananasa. Następnie wykładamy masę budyniową. Babeczki dekorujemy wcześniej przygotowaną stężałą galaretką oraz pokrojonymi morelami.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.