środa, 5 lipca 2017

Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy

Przygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym.
Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały tego dnia casting na talerzowego bohatera.
Ach...no i bardzo intrygująca nazwa!
Pierwsza historia na jej temat jest taka, że owym makaronem częstowano gości w jednym z włoskich domów publicznych. Był szybki, niedrogi, a kolorystyka składników odzwierciedlała przy okazji kolory bielizny pracujących tam pań.
Kolejne przypuszczenie, jeśli chodzi o nazwę, to takie, że neapolitańskie dziewczęta pracujące w domach publicznych przygotowywały to danie dla siebie, ponieważ jest niesamowicie proste i szybkie, a przecież czas to pieniądz!
Jednak najbardziej przekonującą mnie historią jest ta o grupie wygłodzonych i pijanych mężczyznach z Ischii, która wpadła pewnego późnego wieczoru do restauracji Sandro Pettiego, żądając jedzenia. Biedny właściciel nie był w stanie wyprosić namolnych klientów, a i w spiżarni było już pusto. Przyparty do muru słowami "Daj nam jeść, do k****!!!", wyciągnął ostatki składników, jakie znalazł i przyrządził z nich to spaghetti.
Jak pewnie zdążyliście zauważyć wszystko kręci się wokół jednej profesji...starej jak świat ;)
Otóż włoskie słowo 'puttana', od którego wywodzi się nazwa potrawy, jest jednym z najbardziej wulgarnych określeń prostytutki.
A oprócz nazwy, to jest to jeden z pyszniejszych sposobów na spaghetti!
Niesamowicie wyważone słone, pikantne i słodkie smaki sosu, mieszają się w harmonijną całość oplecioną jasnymi nitkami makaronu.
Fantastyczny smak włoskiego lata w kilka minut!







































Spaghetti alla puttanesca:
4 porcje
Potrzebujesz:

  • 400g suchego spaghetti
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 filecików anchois
  • 2 łyżeczki płatków chili/ 1 posiekane chili z pestkami
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • garść świeżych liści bazylii
  • parmezan do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2. Czosnek pokrój w plasterki i wrzuć na rozgrzana oliwę razem z płatkami chili/ posiekanym chili i anchois- smaż na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się szklić.
3. Pomidorki i oliwki przekrój na połówki i dorzuć do zeszklonego czosnku.
4. Całość podlej 1/3 szklanki wody od gotowania makaronu i duś pod przykryciem ok. 3-4min.
5. Na patelnię z sosem przełóż ugotowany makaron i porwane listki bazylii- przemieszaj.
6. Podawaj oprószone parmezanem.

Smacznego!








































Spaghetti Alla Puttanesca:
4 servings
Ingredients:
  • 400g of dry spaghetti
  • 3 tablespoons olive oil
  • 4 cloves of garlic
  • 4-5 fillets of anchovies
  • 2 teaspoons chili flakes / 1 chopped chili with pips
  • 3 tablespoons of black olives
  • 2 handfuls of cherry tomatoes
  • A handful of fresh basil leaves
  • Parmesan for sprinkling
Method:
1. Cook the pasta in salted water according the packet directions.
2. Slice garlic and put into hot oil together with chili / chopped chili and anchovies- fry on medium heat until garlic starts turning golden.
3. Cut tomatoes and olives into halves and add to the pan with garlic.
4. Pour in 1/3 cup of pasta water, and a cover with a lid, cook about 3-4 minutes.
5. Put the cooked pasta and basil leaves in a pan with the sauce and toss.
6. Serve with Parmesan cheese.

Enjoy!







































W akcji: Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...