5 lip 2017

Nalewka truskawkowa





Składniki:
2 kg truskawek
500 ml wódki
300 ml spirytusu
cytryna
600 g cukru
150 ml wody



Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do słoja i zasypać 300 g cukru, przykryć gazą i odstawić na dobę w ciepłe miejsce, aby owoce puściły sok. Następnego dnia do owoców wlać alkohol, zamieszać i odstawić na 7 dni. 


Po tym czasie nalewkę zlać, przelewając przez gazę, owoce odcisnąć. W dużym garnku zagotować wodę z 300 g cukru, co jakiś czas mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Syrop delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i zlaną nalewkę, dokładnie wymieszać. Przelewać nalewkę do butelek, ponownie filtrując przez gazę. Odstawić na co najmniej 6 miesięcy. Im dłużej nalewka postoi tym jest smaczniejsza. Z tego przepisu wyszło mi 2 litry nalewki.


SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz