sernik na zimno z truskawkami – bez pieczenia

19859

składniki na masę serową:
1000 sera
2 galaretki truskawkowe
120 g masła
160 g cukru pudru
500 ml gorącej wody
dodatkowo:
okrągłe biszkopty
1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika
300 ml gorącej wody
parę truskawek na wierzch sernika

wykonanie:
Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło roztapiamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ser mielimy trzy krotnie. Do zmielone sera dodajemy wystudzone masło oraz cukier i miksujemy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy pokrojone truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here