wtorek, 4 lipca 2017

KARKÓWKA Z GRILLA

    Najlepszy przepis na karkówkę z grilla.Im dłużej będziemy mięsko marynować tym będzie ono bardziej kruche i aromatyczne.Najczęściej marynuję 48 godz,ale 24 godz też spokojnie starczy.Marynowaną karkówkę kilkakrotnie przekładam by równomiernie przeszła przyprawami.


Składniki:
  •  1kg - 1,5 kg karkówki
  •  1/2 szkl oleju
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy do grilla ( u mnie Galeo ognista)
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżki ketchupu 
Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce.Dokładnie wymieszać.
Każdy plaster mięsa dokładnie smarujemy marynatą,odstawiamy do miski.Mięso układamy warstwowo.
Mięsko przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godz,najlepiej 48 godz. Co jakiś czas zaglądamy i przekładamy warstwy by karkówka dobrze przeszła marynatą.

Tak zamarynowane mięso układamy na ruszcie i pieczemy z każdej strony po ok 2-3 min.
Sekretem dobrze zrobionej karkówki jest pieczenie kawałka mięsa tylko jeden raz z każdej strony.
Z pierwszej strony trzymamy mięsko tak długo,aż brzegi po jednej stronie zrobią się białe,przewracamy na drugą stronę i czekamy aż mięsko się dopiecze.
Karkówka najlepiej smakuje z sosem czosnkowym i sałatką z pomidorów.


Przyprawa grill ognisty Galeo przypadła nam do gustu,gdyż jest bardzo wyrazista.Polecam Wam serdecznie.

2 komentarze: