RUKOLA Z GRUSZKĄ

OLEJ Z RYŻU - zalicza się do jednego z najzdrowszych olejów roślinnych. Posiada korzystny skład kwasów tłuszczowych i dużą zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy E oraz gamma-oryzanolu. Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia ok. 230 stopni C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Ograniczone wnikanie do smażonych potraw czyni ten olej bardziej wydajnym, a smażone potrawy mniej kaloryczne. Łagodny smak oraz niewielkie wchłanianie przez potrawy pozwala zachować ich naturalny smak. Doskonały do smażenia, pieczenia, a także do sałatek.
Właściwości zdrowotne:
- gamma-oryzanol - związek organiczny, który występuje tylko i wyłącznie w ziarnach ryżu. Wpływa na poziom hormonu luteinizującego (LH) i proces wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym, reguluje poziom hormonów płciowych oraz działa hepatoprotekcyjnie i antyoksydacyjnie.
- fitosterole - naturalne przeciwutleniacze, które hamują wchłanianie cholesterolu. Działają prewencyjnie w chorobach układu krążenia, wspomagają układ odpornościowy oraz spowalniają proces kancerogenny.
- witamina E - znana jako jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów. Działa przeciwzapalnie i antymiażdżycowo. Pozytywnie wpływa na stan skóry.
Olej z ryżu polecany jest sportowcom ze względu na zawartość gamma-oryzanolu, która działa antyoksydacyjnie na komórki mięśniowe i wątrobowe podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

SKŁADNIKI:
  • garść rukoli
  • pomidor
  • gruszka
  • kilka orzechów włoskich
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  • świeżo mielona sól i pieprz
  • łyżka oleju ryżowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ilość składników dobieramy według uznania.
Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy olejem ryżowym.
Sałatka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z kaszą gryczaną. 

***
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz