niedziela, 2 lipca 2017

Leśne babeczki z mascarpone

W dzisiejszym dniu mam dla Was coś słodkiego 😍 A mianowicie pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej intensywniejszy. 
Babeczki możemy nie tylko przygotować na różnego rodzaju przyjęcia, ale również będą świetnym deserem na piknik. Na łonie natury babeczki będą smakować jeszcze lepiej! Gwarantuje, że Wasza rodzinka i bliscy będą zachwyceni tym deserem. 






Składniki (17 babeczek):
ciasto:
szpinak 250 g,
jajka 4 szt,
margaryna Optima Omega 3 pół opakowania,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
sok z cytryny 3 łyżki,

krem z mascarpone:
śmietanka 30-36 % 200 ml,
serek mascarpone 250 g,
cukier puder 6 łyżek,
sok z cytryny 2 łyżki,

dodatkowo:
truskawki do dekoracji,

Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy na gładką masę. Do miksowania możecie użyć malaksera lub ręcznego blendera. Dodajemy sok z cytryny, aby szpinak nie stracił intensywnego koloru.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy szpinak i mieszamy ciasto łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Następnie suche produkty dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Standardową formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości papilotek.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min. do suchego patyczka. 
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości babeczki i kruszymy ją w dłoniach. Skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczki możemy odkroić, dzięki temu kolor mchu na babeczkach będzie intensywnie zielony.
Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej babeczki kładziemy truskawkę. Gotowe! Życzę smacznego:-)

Optymalny wybór na piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz