Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem

Pyszna zapiekanka spaghetti ze szpinakiem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod beszamelem to propozycja na niebanalny obiad. Zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronów.

Składniki:

  • ok 250 g makaronu spaghetti
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 250 g mięsa mielonego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra, pieprz ziołowy

Beszamel:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy oba składniki się usmażą dodajemy zmiksowane pomidory z puszki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy przez chwilę. Do sosu pomidorowego dodajemy makaron i całość mieszamy.

Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przez chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości liści.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką, aby składniki połączyły się w jednolitą masę bez grudek. Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu z sosem pomidorowym i mięsem, następnie szpinak i drugą połowę makaronu. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem. Makaron zapiekamy ok 20 min w temp 180 C.

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem
Print Friendly, PDF & Email