piątek, 30 czerwca 2017

Masło.




Był chleb, były bułki, ale nie było domowego masła, a przecież
trzeba to pieczywo czymś posmarować :)
Takie masełko robi się bardzo prosto i potrzebujemy tylko jednego
składnika.
Zachęcam Was do upieczenia domowego chleba i zrobienia masła.
Sami zobaczycie jakie to cudowne smaki.


Składniki:
2 duże śmietany 30%  (każda po 330 ml)

Wykonanie:
Śmietanę wlać do miski i miksować na najwyższych obrotach miksera
20-25 minut, do czasu kiedy grudki tłuszczu oddzielą się od maślanki.



Kiedy mamy już takie ładne masełko, przelewamy je przez gęste sito.
Czekamy aż cała maślanka odcieknie. Ja dodatkowo uciskam masło łyżką
żeby pozbyć się całej maślanki.


Maślanki oczywiście nie wylewam bo jest pyszna i zdrowa :)
Gotowe masło przelewamy woda, tak żeby maślanka dokładnie się wypłukała
i zostało nam czyste masełko.
Pod wodą można uformować kształt masła.




Jeśli chcecie, to w trakcie ubijania możecie dodać szczyptę soli.
Z tej porcji śmietany wyszło mi 236 g. masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz