RSS

Zupa parzybroda

30 cze
Zupa parzybroda

Parzybroda jest kolejnym produktem, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Jest to potrawa pochodząca z regionu częstochowskiego. Jest ona rodzajem kapuśniaku o słodkim smaku. Zupa jest gęsta, a w jej skład wchodzą: słodka kapusta, ziemniaki, boczek i kminek. Zupa parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność produktów serwowana była najczęściej podczas żniw lub wykopków. Produkty wchodzące w jej skład (tj. ziemniaki i kapusta) zajmują wiodącą pozycje w jadłospisie mieszkańców rejonu częstochowskiego. Zupa parzybroda w mojej wersji.  

 Zupa parzybroda

 
Składniki:  Zupa parzybroda
- wywar mięsny lub warzywny
- 1 kg młodej kapusty
- 700 g ziemniaków
- 2 – 3  marchewki
- 300 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- kminek
 

 

Zupa parzybroda

Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek i cebule. Kapustę przekrawamy na ćwiartki, wycinamy głąb i kroimy na długie paski. Zalewamy gorącym wywarem, gotujemy ok. 15 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w talarki. Dodajemy do garnka z kapustą. Gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Pod koniec gotowania dodajemy boczek z cebulą oraz przyprawy – sól, pieprz i kminek. Podajemy gorącą.

 Zupa parzybroda

Zupa parzybroda

Zupa parzybroda

Zupa parzybroda

Zupa parzybroda

Zupa parzybroda

Zupa parzybroda jest pożywna i bardzo aromatyczna. Jej nazwa pochodzi od długich kawałków poszatkowanej kapusty, które podczas jedzenia , zwisając z łyżki, parzą w brodę. Przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne, a składniki są ogólnodostępne. Gorąco polecam i życzę smacznego.   :)

Zupa parzybroda

Zupa parzybroda zostaje dodana do wydarzenia Błyskawiczny piątek 30. czerwca 2017r.

Zupa parzybroda


Ratujmy klasyki

Podziel się na: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedIn
Oceń przepis
Zupa parzybroda
25 votes, 5.00 avg. rating (99% score)
 
Komentarze: 6

Napisano dnia 30 czerwca 2017 w Zupy

 

Tagi: , , ,

6 Odpowiedzi na Zupa parzybroda

  1. Joanna Seta-Pryjomska

    1 lipca 2017 at 10:07

    Z przyjemnością bym poparzyła się w brodę takim specjałem ;) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek!

     
    • Danusia

      1 lipca 2017 at 11:06

      Joasiu, nic prostszego. ;) Ja również dziękuję za wspólny Błyskawiczny piątek. :) Pozdrawiam. :)

       
  2. Małgorzata

    2 lipca 2017 at 13:00

    Danusiu, to idealne danie do akcji :) dziękuję, ze dołączyłaś :)

     
    • Danusia

      2 lipca 2017 at 16:57

      Małgosiu – jak tylko dodałam wpis od razu pomyślałam o Twojej akcji. :)
      Ratujmy Klasyki!

       
  3. Angelika i Monika (Candy Pandas)

    2 lipca 2017 at 13:52

    Wszystko pięknie tylko ten kminek :/ :P Nie możemy się do niego przekonać :D

     
    • Danusia

      2 lipca 2017 at 17:43

      Też kiedyś miałam z tym problem. Myślę, że do niektórych smaków po prostu dorastamy. I tak było u mnie z kminkiem. Z wiekiem doceniłam jego smak, zapach i walory zdrowotne. :)

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − 1 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
Translate »