piątek, 30 czerwca 2017

Tarta na cieście francuskim z kurkami w sosie śmietanowym

Mały eksperyment. Połączyliśmy ulubiony sos kurkowy z ciastem francuskim i wyszła pyszna tarta. 








Składniki

  • 500 g kurek
  • 2 duże młode cebule
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 400 g śmietany 18 %
  • szklanka mleka
  • łyżeczka roztartego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • natka pietruszki

     

     

    Przygotowanie


    Kurki krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w grube talarki, zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla pół cebuli ( resztę odłożyłem ) i obgotowane kurki, oprószyłem mąką. Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem sos do wystygnięcia.
    Naczynie żaroodporne lekko natłuściłem, wyłożyłem ciasto francuskie, nakłułem widelcem. Na ciasto wylałem sos z kurkami, posypałem resztą zeszklonej cebuli. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, zapiekałem, aż ciasto zrumieniło się. Po wyjęciu z piekarnika udekorowałem natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz