Pierożki ziemniaczane z pieczarkami

Pierożki ziemniaczane z pieczarkami i sosem śmietanowym to pyszny wegetariański obiad lub kolacja. Pierożki robi się z ugotowanych ziemniaków, więc gdy mamy pozostałości z obiadu z dnia poprzedniego można je w prosty sposób wykorzystać 🙂
Danie kaloryczne, ale bardzo dobre, więc od czasu do czasu można sobie pofolgować 🙂

305 Pierozki ziemniaczane z pieczarkami KuchniaWeDwoje_pl 1

  Czas wykonania: 2 h
  Ilość porcji: 12 sztuk (4 – 6 porcji)

Składniki:

700 g ziemniaków
3 – 4 łyżki mąki pszennej
3 – 4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
½ łyżeczki soli

Farsz:
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sos:
300 g śmietany
½ pęczka natki pietruszki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wystudzić.

Pokroić w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Dusić ma maśle. Farsz doprawić solą i pieprzem oraz wystudzić.

Ziemniaki ubić. Dodać do nich jajko oraz obie mąki i wymieszać.
Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić.

Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby;

  • Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm
  • Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm.

Nałożyć porcje farszu na ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor.

Sos:
Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić.

Krok po kroku:

1. Poddusić pieczarki

1. Poddusić pieczarki

2. Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko

2. Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko

3. Dodać mąki, sól i wymieszać

3. Dodać mąki, sól i wymieszać

4. Wyrobić ciasto

4. Wyrobić ciasto

5. Wyciąć kółka

5. Wyciąć kółka

6. Nafaszerować pierożki pieczarkami

6. Nafaszerować pierożki pieczarkami

7. Opanierować pierożki w bułce tartej

7. Opanierować pierożki w bułce tartej

8. Usmażyć na oleju

9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

10. Przygotować sos

Pobierz wersję do druku:                                           

http://kuchniawedwoje.pl/wp-content/uploads/2017/06/305-Pierozki-ziemniaczane-z-pieczarkami-KuchniaWeDwoje_pl-2.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *