Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym

Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! 
 
Składniki na racuszki z kwiatami czarnego bzu:
  • 4 - 5 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 1 jajko
  • 1 filiżanka kefiru lub maślanki
  • Mąka pszenna - ile zabierze
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Cukier puder, miód lub syrop klonowy do podania

Przygotować ciasto na racuchy. Jajko rozmieszać z kefirem, cukrem i solą. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na pół godziny. W tym czasie opłukać kwiaty czarnego bzu i osuszyć na sicie. Całe baldachy zanurzać w cieście, dokładnie pokryć wszystkie kwiatki. Smażyć na gorącej patelni na oleju z dodatkiem masła. Po usmażeniu strony z kwiatki odciąć nożyczkami łodyżki i smażyć z drugiej strony.

Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowy. 

Zobacz także: