czwartek, 29 czerwca 2017

Przepyszna pasta z bobu

Kiedy przez kraj głośnym i mocnym krokiem przetacza się zgraja burz, która bezlitośnie nadszarpuje nerwy mojego małego pieseczka, i kiedy zaraz po ulewach wychodzi niemiłosiernie palące słońce...jest w tym zamieszaniu jedna sezonowa stała.
Bób.
Zawsze w kolorze nadziei, pełen białka i kwasu foliowego, wydaje się być zieloną ostoją na talerzu niezależnie od tego, czy za oknem leje się deszcz, czy żar.
Tym razem występuje przed Wami w postaci absolutnie przepysznej pasty!
Jestem ogromną wielbicielką wszelkich smarowideł, którymi można wynieść w kosmos smak porannych grzanek i ta zielona pasta z bobu spełnia się w tej roli idealnie! :)
Przygotowanie zajmuje 5 minut, bo wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmiksować, a potem z wyrazistym mlasknięciem pałaszować smakowitą grzankę.
Niebieskie kwiatki to ogórecznik.
Po trzech próbach wyhodowania w końcu zakwitł! :D
Lekko ogórkowy posmak kwiatów z delikatnie słodkawym akcentem pasuje do zielonej pasty.
No to...czas na grzankę pełną zdrowia i pyszności!








































Pasta z bobu
Potrzebujesz:

  • 500g ugotowanego bobu
  • 1 łyżkę świeżego posiekanego koperku
  • 4 posiekane listki mięty
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki oleju 
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Bób obierz z łupinek i umieść w wysokim naczyniu lub robocie kuchennym.
2. Dodaj sok i skórkę z cytryny, koperek, miętę i olej - całość zmiksuj/ zblenduj na pastę.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!



Broad bean paste/ toast topper
Ingredients:
  • 500g cooked broad beans
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
  • 4 chopped leaves of mint
  • 1,5 tablespoon lemon juice
  • 1/3 teaspoon grated lemon zest
  • 3 tablespoons canola oil
  • salt and pepper to taste
Method:

1. Peel peas and place in a high pot or food processor.
2. Add juice and lemon zest, dill, mint and oil - mix/ blend it on the paste.
3. Season to taste with salt and pepper.

Enjoy!




4 komentarze:

  1. uwielbiam bób w każdej postaci - spórbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam bób! Podoba mi się ten pomysł na pastę :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...