czwartek, 29 czerwca 2017

Tordu z zielonym groszkiem i szynką


Tordu to francuskie pieczywo. Sama nazwa oznacza "skręcone", co odnosi się bezpośrednio do sposobu w jaki ten chleb się robi. Chlebki takie świetnie sprawdzą się na piknik. Wystarczy odrobina masła i kanapka gotowa.


SKŁADNIKI

  • 25 g drożdży
  • 450 ml wody
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 15 g soli
  • 55 g szynki (u mnie sopocka)
  • 1/2 puszki (400 ml) groszku Bonduelle
  • sezam


WYKONANIE

Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże, wymieszać, dodać 100 g mąki typ 750, ponownie wymieszać i zostawić na 20 minut do powstania zaczynu.

Do dużej miski wsypać mąkę typ 2000, pozostałą mąkę typ 750, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Całość wymieszać łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (co może zając około 7 minut) w razie potrzeby podsypując mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny (ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość).

Groszek odcedzić dobrze z zalewy, zaś szynkę pokroić w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia, po czym krótko je wyrobić i podzielić na dwie równe części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, tak aby nie było zbyt cienkie, posypać równomiernie groszkiem i szynką zostawiając centymetrowy odstęp od krawędzi, po czym ciasto zawinąć i dobrze zlepić oba końce. Następnie ciasto należy skręcać (jedna dłoń skręca ciasto w górę, druga w dół) i równocześnie wydłużać. Gotowe chlebki przełożyć na blaszkę posypaną mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Wyrośnięte chleby posmarować pędzelkiem delikatnie wodą i posypać sezamem, po czym włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go (np. spryskiwaczem do kwiatów) przez uchylone drzwiczki. Tordu piec 20-25 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia. 


Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Rozwałkowane i posypane groszkiem i szynką ciasto.
Ciasto zwijane wraz z farszem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz