środa, 28 czerwca 2017

Ekspresowa sałatka piknikowa



Sezon grillowy w pełni więc proponuje Wam banalną, szybką sałatkę piknikową. Jest ekspresowa w przygotowaniu, jedyne co warto przygotować wcześniej, to chrupiące grzanki.

Mam nadzieje że pokochacie tą sałatkę równie mocno jak moja rodzina.
Porcja na średnią salaterkę
5 średnich pomidorów ( powinny być słodkie winne, dojrzałe)
1 średnia cebulka dymka
garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek, kolendra
Świeżo mielony pieprz
sól morska
kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek
 Grzanki
2 kromki pieczywa (użyłam naszego ulubionego chleba przepis znajdziecie tu )
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól i pierz
1 mała główka czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
 Wykonanie.
Kromki chleba pokroiłam na mniejsze kawałki
Główkę czosnku przekroiłam na połowę. 
Na blaszce położyłam pokrojony chleb, skropiłam oliwą, posypałam solą, pieprzem i papryką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i podpiekłam na złoty kolor.
Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki (nie jest to konieczne). Pokroić w średnią kostkę, położyć na sitku i posolić delikatnie- dobrze jest odstawić na kilka, lub kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła i cebulę. Wymieszać, dodać, oliwę i doprawić do smaku. 
Na wierzchu można posypac serem feta.
Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz