środa, 28 czerwca 2017

Drożdżowe naleśniki z miodem i dżemem z wiśni

Naleśniki puszyste bo drożdżowe, magiczny smak, a dodatek miodu nadaje im dodatkowych walorów smakowych.
Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni.
Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie.
Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie.
Naleśniki drożdżowe z dżemem z wiśni.



Składniki:
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 500 g mąki pszennej T 405
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1 jajo
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki stopionego masła
  • miód do podania
  • dżem wiśniowy do podania


Przygotowanie:
  • Do miseczki wkruszyłam drożdże, posypałam je cukrem i pozostawiłam na chwilę aby się stopiły.
  • Mąkę i sól wymieszałam, wlałam stopione drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Podgrzałam mleko i 200 ml wody.
  • Jajo roztrzepałam i połączyłam z zaczynem drożdżowym, stopniowo dodawałam ciepłe - nie gorące, mleko.
  • Zmiksowałam całość na płynne ciasto.
  • Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Potem nakładałam ciasto na rozgrzaną płytę/patelnię, spryskaną olejem i smażyłam z obu stron na złoty kolor.


  • Jeszcze ciepłe polałam miodem, udekorowałam dżemem wiśniowym.
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
Słońce malowało na niebie
Malowidła na niebie to spektakl który warto oglądać codziennie jeśli tylko znajdziecie wolną chwilę.
Gra barw i kolorów ukoi Wasze nerwy i uchroni od stresu.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger