Schabowe poduszki nadziewane serami

Jeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie, pampuchy), kuleczki ziemniaczanekopytka lub leniwe.  Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret.

Schabowe poduszki nadziewane serami

Składniki:

  • około 700 g schabu bez kości
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g fety
  • 100 g oscypka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa)
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • około 150 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Schab oczyszczamy z błon i kroimy na plastry grubości dwóch kotletów schabowych (około 2,5 cm). W każdym plastrze robimy w środku nacięcie tak aby utworzyć poduszkę. Delikatnie je rozbijamy (uważając aby nie zrobić dziury). Mięso solimy i pieprzymy.

Ser żółty, mozzarellę i oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładnie łączymy je z pokruszoną fetą. Dodajemy posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy farsz.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy schabowe poduszki. Każdą z nich spinamy wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął.

W wysokiej patelce rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy na niego nasze poduszki i obsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podpieczone mięso podlewamy około szklanką wody (tak aby przykryła mięso do połowy). Dorzucamy rozmaryn, rozgnieciony ząbek czosnku (nie musimy go obierać), przykrywamy i dusimy na średnim ogniu. Podczas duszenia kilkukrotnie obracamy mięso i uzupełniamy wodę. Mięso dusimy około 40 minut, aż schab będzie miękki. Jeśli większość wody odparowała to ją uzupełniamy. Po tym czasie wyrzucamy czosnek i rozmaryn.

W kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietanką. Dodajemy do niej dwie łyżki sosu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do sosu, mieszamy i pozostawiamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.