Racuchy z truskawkami

0 0
Racuchy z truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna:: 250g
Mleko sojowe:: 300ml
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy:: 6 łyżek
Truskawki:: 300g
Sól:: szczypta
Kardamon:: 1/3 łyżeczki
Cynamon:: 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Olej:: 3 łyżki
Opcjonalnie
Siemię lniane:: 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
95
Kalorie
2.5g
Białko
2.5g
Tłuszcz
16g
Węgl.
1.2g
Błonnik

Chcesz przygotować ciekawe placuszki? Sięgnij najlepiej po przepis na racuchy z truskawkami! Pulchniutkie, słodziutkie... idealne.

  • 30 min
  • Serves 16
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Racuchy z truskawkami

Zazwyczaj na słodkie śniadanie lub obiad robię sobie placuszki. Przygotowuje się je ekspresowo i można je zrobić w wielu wariantach. Na blogu ostatnio dużą popularnością cieszyły się racuchy z bananami, więc teraz przyszedł czas na racuchy z truskawkami, bo w końcu mamy na nie sezon, więc trzeba je maksymalnie wykorzystać.

Porady:

  • Chcesz zrobić wersję bezglutenową? Racuchy wyjdą również na mące gryczanej! Koniecznie spróbuj.
  • Jeśli nie masz pod ręką truskawek, a racuchy spędzają Ci sen z powiek, to sięgnij po inne owoce. Świetnie sprawdzą się borówki.
  • Nie chcesz używać mleka sojowego? Nic straconego. Zastąp je ewentualnie mlekiem ryżowym lub migdałowym.
[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna:: 250g
Mleko sojowe:: 300ml
Ocet jabłkowy:: 1 łyżka
Miód / Syrop klonowy:: 6 łyżek
Truskawki:: 300g
Sól:: szczypta
Kardamon:: 1/3 łyżeczki
Cynamon:: 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki
Olej:: 3 łyżki
Opcjonalnie
Siemię lniane:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

W szklance lub pojemniczku wymieszaj mleko sojowe z octem i odstaw na 15-20 minut.

2
Gotowe

Do miseczki wrzuć wszystkie składniki za wyjątkiem truskawek i 1 łyżki oleju, która posłuży do smażenia racuszków. Zmiksuj masę na gładko.

3
Gotowe

Truskawki umyj, pozbądź się zielonych części i pokrój na 4 części. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju (średni ogień). Gdy jest już rozgrzana, rozlewaj na patelni ciasto formując racuszki (1 racuszek = 1 spora łyżka). Po 2 minutach smażenia układaj na racuszkach truskawki, delikatnie je wbijając do środka. Gdy racuszki są już zrumienione, obróć je na drugą stronę i smaż do momentu zrumienienia.

Przepis na Wegańskie jagodzianki bez jajek i bez mleka - drożdżówki z borówkami
previous
Wegańskie jagodzianki
Zupa ze szparagami
next
Zupa ze szparagami
Przepis na Wegańskie jagodzianki bez jajek i bez mleka - drożdżówki z borówkami
previous
Wegańskie jagodzianki
Zupa ze szparagami
next
Zupa ze szparagami
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kaśka

Super! Jutro wypróbuję

Ewelina

A maka ryzowa bedzie oki?🙂

Konrad Budzyk

Ja nie próbowałem, więc polecić nie mogę. Warto spróbować 😉

Ola

Domowe mleko kokosowe się nada ? Chce je dać synowi i wolę unikać gotowych produktów, a kokosowe mam zrobione;)

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Ola

Zrobione 🙂 bardzo dobre 🙂

Monika

Ja wczoraj zrobilam z maki gryczanej, dodalam troszke wiecej mleka niz w przepisie i wyszly super! Zdrowe i syte, polecam 🙂

Anna

Można czymś zastąpić ocet jabłkowy?

Konrad Budzyk

Sokiem z cytryny 🙂

Gabriela

Czy mogę użyć wody zamiast mleka?

10
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x