Drożdżówki z serem

Składniki na ciasto:

1 szkl. ciepłego mleka

40 g drożdży świeżych

1/4 szkl. cukru

1/2 kg mąki

80 g miękkiego masła

szczypta soli

1 jajko

 

Masa serowa:

1 jajko

5 łyżek cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1/2 kg sera białego półtłustego

1/2 szkl. śmietany 18%

 

1 rozmącone białko do posmarowania bułeczek

 

Ciepłe mleko wlewam do miski, dodaję cukier, 5 łyżek mąki – odstawiam na chwilę do wyrośnięcia – na około 30 minut. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki – mieszam, wałkuję wałeczek i dzielę go na 16 kawałków.

Z każdego kawałka formuję kulkę, kładę ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zgniatam. Pozostawiam placuszki do wyrośnięcia.

Ułożyła je na 2 blachach.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Masa:

Do miski wbijam jajko i dodaję cukier. Chwilę miksuję. Dodaję pozostałe składniki i miksuję delikatnie lub mieszam łyżką.

Placuszki leżące na blasze przyciskam na środku szklanką by powstało zagłębienie. Do zagłębienia wkładam masę serową. Smaruję brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Piekę przez około 15-20 minut.

bułki