Kolejny post to pomysł na pyszną przekąskę. Sprawdzi się za równo jako dodatek na śniadanie zamiast pieczywa, ale też jako smaczne rogale na piknik. Można je upiec kilka dni wcześniej i przechowywać w pojemniku. W smaku rogale maślane są idealne, najlepiej smakują przekrojone, posmarowane masłem i do tego dżem. Mniam ! Zapraszam po przepis poniżej :).
Składniki: (wychodzi ok. 24 rogali średniej wielkości)
1 szklanka mleka
100 g margaryny Omega Optima
15 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka
4,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki roztopionej margaryny Omega Optima
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy. Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru oraz mąki, mieszamy i zalewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Odstawiamy na 10-15 minut, aż zrobi się rozczyn.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Dodajemy masło, jajka oraz cukier i mieszamy trzepaczką. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zalewamy mlekiem z masłem i jajkiem oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy na gładką masę. Ciasto powinno odstawać od rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godziny, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zwijamy rogale. Układamy na blasze, smarujemy roztopionym masłem i odstawiamy na 15 minut, by jeszcze podrosły.
Po 15 minutach wkładamy rogale do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 minut. Powinny być ładnie zarumienione. Można sprawdzić patyczkiem, czy nie są surowe.
Upieczone rogale wyjmujemy z piekarnika i smarujemy ponownie roztopionym masłem i odstawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz