niedziela, 25 czerwca 2017

RYŻ Z WARZYWAMI



























WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5-8

Składniki:
  • 300 g ryżu,
  • około 400 g groszku Bonduelle,
  • 2 średnie marchewki,
  • większa papryka czerwona,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • suszona natka pietruszki,
  • curry,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • sól do smaku,
  • łyżka masła,
  • 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki).
Przygotowanie:
  • Groszek osączam z zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę.
  • Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam.
  • Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty.
  • Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać).
  • Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
"Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt."

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)