- 2 kostki rosołowe drobiowe
- 3 ziemniaki
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki szklarniowe
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- topiony serek ementaler
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Wrzucić 2 kostki rosołowe drobiowe na 1l wody. Gotować.
- Po rozpuszczeniu kostek dodać 3 ziemniaki średniej wielkości pokrojone w kostkę.
- Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości pokrojonej w kostkę oraz 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
- 2 ogórki ok. 20 cm przeciąć na pół i wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Dołożyć na patelnie do zeszklonej cebulki. Przesmażyć razem ok. 5 min.
- Następnie zawartość z patelni dodać do wywaru z ugotowanymi ziemniakami. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. aż ogórki będą miękkie.
- Wymieszać 0,5 szklanki śmietany i 1 łyżeczkę mąki.
- Garnek zestawić z ognia i wlać śmietanę z mąką do wywaru. Dołożyć topiony serek ementaler i postawić garnek na ogień, mieszać do rozpuszczenia serka.
- Po rozpuszczeniu odstawić z ognia i zmiksować na krem.
- Dodać soli i pieprzu do smaku.
- Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz