KUCHNIA

Wegański tort w stylu angielskim

Jeżeli obserwujecie mnie na FB, to wiecie, że Misiek odreagowuje stres demolując, o przepraszam remontując, a ja z kolei wymyślam sobie skomplikowane torty.  Wykorzystałam patent oraz przepis z zeszłego tygodnia, czyli zrobiłam kilka małych torcików,  ale tym razem wykończyłam je w angielskim stylu, z tym że nie obłożyłam ich tradycyjną masą cukrową tylko marcepanem. Marcepan jest bardzo wdzięcznym materiałem, równie plastycznym co masa cukrowa, jak na mój gust o niebo smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza.

Składniki na 6-8 torcików

Składniki na biszkopt:

600 g mąki pszennej

800 ml mleka sojowego

200 g cukru

50 ml octu jabłkowego

czubata łyżeczka proszki do pieczenia

czubata łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

2 czubate łyżki karobu lub kakao

krem:

300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały)

300 g nerkowców

200 g cukru

800-900 ml mleka roślinnego

ziarenka z 2 lasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu

+ truskawki 300-500 g 

+400-600 g marcepanu

Przygotowanie biszkoptu:

Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem.  Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut.

Przygotowanie kremu:

Namocz orzechy przez  30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj.

Składanie tortów:

Na jeden torcik składa się warstwa biszkoptu, krem, truskawki, warstwa biszkoptu i znowu krem.

Całość przykryj rozwałkowaną porcją marcepanu (około 100 g ). Dla ułatwienia sobie pracy lekko posyp wałek mąką, wtedy marcepan nie będzie się kleił.

Udekoruj wedle uznania.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *