sobota, 24 czerwca 2017

Leczo



Jak zawsze przystało, sezonowe przysmaki królują w naszej kuchni. A bez takiego specjału?!? Never…na a! Smakuje nawet na zimno…czasami sądzimy, że nawet lepiej ;)









Składniki

2 pętka kiełbasy śląskiej
1 cebula
2 łyżki oleju
150 g pieczarek
3 pomidory
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 łyżeczka mielonej papryki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
"Na sam wpierw" rusza śląska, którą kroimy, jak lubimy. Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pieczarki, dusimy pod przykryciem przez 5-10 min, do momentu aż puszczą wodę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w paski i wrzucamy do rondla. Podlewamy lekko wodą, tak na oko 100 ml powinno wystarczyć. Płyn zawsze można uzupełnić.
Paprykę kroimy w paski, cukinie na większe kawałki, dodajemy do całości razem z mieloną papryką. Dusimy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą lub ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz