niedziela, 25 czerwca 2017

Tortilla z kurczakiem, kukurydzą i warzywami

Czasami przychodzi taki moment, że zamiast tradycyjnego jedzenia chce się zjeść czegoś innego, często nawet coś nie zdrowego. I dziś przychodzę do was z jednym z takich przepisów na zdrową tortillę :).


Składniki (na 3 tortille):
3 placki tortilli
kukurydza z puszki Bonduelle
1 pomidor
połowa cebuli
ogórek
ser topiony w plastrach np. cheddar 
1 pojedynczy filet z kurczaka
przyprawa curry
przyprawa kebab-shoarma
sól
pieprz
ketchup

Sos musztardowo-majonezowy:
2 łyżeczki musztardy (dałam miodową, bo taką miałam)
4 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki oliwy 
1/2 łyżeczki octu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii. 

Przygotowanie:
Fileta myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry oraz kebab shoarma. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie rozkładamy usmażonego fileta na blasze wyłożonej papierem i wkładamy na jakieś 5-6 minut na 180 stopni, żeby trochę podpiec.

Pomidora myjemy i kroimy na pół plasterki. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy również na półplasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka.

Sos: 
W miseczce mieszamy wszystkie składniki razem.
Placki tortilli grzejemy na patelni. Następnie smarujemy sosem musztardowo-majonezowym. Układamy pomidora, ogórek, cebulę, fileta, ser topiony w plastrach pokrojony na mniejsze kawałki, posypujemy kukurydzą. Polewamy ketchupem, zwijamy w tortillę.




Przekładamy  na patelnię zwiniętą tortillę, by podgrzać wszystko, a ser żeby się rozpuścił. Na koniec zawijamy w folię aluminiową i cieszymy się smakiem :)

Czy wiesz, że?
Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe.
Bonduelle - od 25 lat z Wami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger