Szukaj przepisów:

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami)

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona


Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona
Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka StronaSoczyste plastry piersi z kurczaka z aromatycznym farszem pieczarkowym to przepyszna propozycja idealna na codzienny obiad. Kurczak idealnie komponuje się z grzybami, a dopełnienie w postaci sosu pieczarkowego tworzy bardzo smaczne danie, któremu nie sposób się oprzeć.

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Składniki:

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona3 nieduże piersi z kurczaka
sol, pieprz
5 ząbków czosnku 

2 liście laurowe
2 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu

500 g pieczarek 
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano


Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy sola, pieprzem i ok. płaska łyżeczką oregano.
Całkowicie studzimy.

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka StronaPiersi oczyszczamy i w każdej z nich za pomocą długiego cienkiego ostrego noża robimy "kieszonkę" uważając, aby nie przebić mięsa. Za pomocą małej łyżeczki napełniamy kurczaka przygotowanym farszem, a następnie za pomocą wykałaczek spinamy końce, tak aby uniemożliwiwszy wypłyniecie farszu. Pozostały farsz pozostawiamy na przygotowanie sosu.

Kurczaka nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem pokrojonymi w drobną kosteczkę. Odkładamy na min. 30 minut.

Następnie kurczaka podsmażamy na rozgrzanym oleju (po ok. 3-4 minuty z każdej strony). 

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka StronaOk. 500 ml wody zagotowujemy i wrzucamy do niej 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie oraz kilka ziaren pierzu oraz 2 pokrojone w kostkę ząbki czosnku.
Podsmażone piersi przekładamy do gotującego się wywaru i dusimy ok. 8 minut. Zdejmujemy z ognia i ok. połowę wywaru przelewu do garnka z pozostałym farszem. Chwilę Podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy ok. 2 łyżki śmietany (gdyby sos okazał się zbyt rzadki możemy go zagęścić ok. łyżeczką mąki wymieszanej w ok. 1/5 szklanki zimnej wody, a następnie dodanej do gotującego się sosu).
Do powstałego sosu wrzucamy mięso i wszystko razem podgrzewamy jeszcze przez moment.     
Gotowe piersi z kurczaka kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.


Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona


Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona

Pierś z Kurczaka Faszerowana Pieczarkami (Kurczak z Pieczarkami) - Przepis - Słodka Strona