Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryki wędzonej i soli
Opis dania
Przepis na pieczone ziemniaczki, które są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs i innych potraw. Tego typu pieczone ziemniaki przygotowuję bardzo często. Są one bardzo aromatyczne i chrupiące, i pasują praktycznie do wszystkiego. Musicie koniecznie wypróbować, ale uwaga – raz zrobione pozostaną na zawsze w waszym domowym menu. 😉
Przygotowanie
1 Gotowe | Ziemniaki obrać i opłukać. pokroić w niewielką kostkę i przełożyć do miski. Dodać oliwę i przyprawy, dokładnie wymieszać, najlepiej rękami, by ziemniaki dokładnie okryły się przyprawami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej ziemniaki. W zależności od ilości i rodzaju ziemniaków, czas pieczenia będzie inny. Ja zwykle po pierwszych 15 minutach mieszam ziemniaki i przekręcamy piekarnik na termoobieg, by kartofle nabrały koloru i chrupkości. |
Komentarze Ukryj komentarze
U nas w Grecji pieczone ziemniaki są często spotykane jako część przeróżnych pysznych dań, więc dobrze, że o nich wspominasz.