piątek, 23 czerwca 2017

Kalafior w cieście


Pora na Kalafiora

Oto ciąg dalszy naszego programu "Pora na Kalafiora". Dokładnie sezon kalafiorowy przed nami, więc można korzystać w pełni... 😄
Jak kupię następne kalafiory to Agnieszka na pewno coś wymyśli...
Składniki:
  • kalafior
  • 1,5 szkl. mąki orkiszowej lub innej
  • ok. 3/4 szkl. wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Z mąki, wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę, musi być gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby kalafior mógł pływać), różyczki kalafiora dokładnie ze wszystkich stron zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na rumiany kolor  z obu stron. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby obciekł nadmiar tłuszczu.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗




2 komentarze: