Piknikowe zapiekane mini frittaty

Piknikowe zapiekane mini frittaty (1)Lato, sezon piknikowy w pełni. Czasem nie ma nic piękniejszego niż spędzić ten dzień na łące w gronie najbliższych. Ale co zabrać ze sobą? Polecam Wam na pyszne i proste w przygotowaniu piknikowe zapiekane mini frittaty. Upieczone w papilotkach możemy spokojnie zabrać ze sobą w plener. Smaczne i sycące. Polecam i… życzę Wam udanego, słonecznego weekendu 🙂

Piknikowe zapiekane mini frittaty (2)

Składniki: (na 4 porcje)

  • 3 większe jajka
  • 2 garście ulubionej mieszanki warzyw na patelnię (u mnie z ziemniaczkami, pieczarkami, marchewką, brokułami itd.)
  • 1 łyżka margaryny Optima Omega3
  • duża szczypta suszonej bazylii (lub innej ulubionej przyprawy)
  • spora ilość pieprzy do smaku
  • sól do smaku (u mnie himalajska)

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy na łyżce margaryny Optima Omega3 mieszankę ulubionych warzyw na patelnię. Do miski wbijamy 3 całe jajka, doprawiamy je solidnie pieprzem, solą i dużą szczyptą bazylii, dokładnie mieszamy składniki widelcem. Następnie dodajemy nasze warzywa z patelni i chwile całość mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy masę do każdej papilotki (pamiętajcie, że frittaty rosną podczas pieczenia).

Formę z frittatami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut.

Podajemy posypane zieloną pietruszką.

Frittaty można zabrać ze sobą na piknik – upieczone w papilotkach nadają się do przenoszenia.

Smacznego


Optymalny wybór na piknik

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz