Zupa krem idealnie sprawdzi się na obiad, kiedy chcemy zjeść pyszną, pożywną zupę. Robi się ją szybko. Ale i szybko znika :) !
Składniki:
750 ml bulionu (przepis TUTAJ)
1 marchewka
1 kawałek pora
1 mała cebula
1 niewielka pietruszka
1,5 łyżki masła
100 g sera żółtego
100 g sera topionego śmietankowego
150 ml śmietany 30%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Do garnka, w którym będzie zupa dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wrzucamy pokrojony na małe kawałki por i cebule. Dusimy do momentu zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 -20 minut, aż marchew i pietruszka będą miękkie.
Następnie do wywaru wrzucamy starkowany ser żółty oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszamy. Kiedy sery się rozpuszczą wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zdejmujemy garnek z ognia i dokładnie miksujemy blenderem. Z powrotem stawiamy na gaz i doprowadzamy do zagotowania się zupy. Podajemy z grzankami ! Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz