czwartek, 22 czerwca 2017

Maślane kruche babeczki




Małe, maślane, kruche. 
Babeczki, które możemy wypełnić dowolnie według upodobań są apetyczną opcją do podania na słodko, lub także na wytrawnie (pomijamy dodatek cukru przy wyrabianiu ciasta).
Można je przechowywać w szczelnym pojemniku i podać nawet za kilka dni ( bez masy).
A Wy dekorujecie babeczki ze swoimi Dzieciaczkami? :)






Składniki:

30dag mąki pszennej (typ 450)
20dag masła (nejlepiej z zawartością tłuszczu powyżej 80%)
10dag cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka w temperaturze pokojowej



 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy razem z solą na stolnicy. Robimy wgłębienie, w którym umieszczamy ziemne pokrojone masło. Masło wraz z mąką siekamy drobno nożem do momentu kiedy nie powstaną drobne grudki, wyglądem przypominające kruszonkę.
Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy żółtka wraz z cukrem i szybko wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało).

Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz delikatnie pędzelkiem natłuszczamy foremki.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka szklanką i przekładamy ciasto do foremek lekko je ugniatając (nadmiar ciasta odciąć nożem).

Foremki przykrywamy folia aluminiową i nasypać na nią odrobinę kaszy lub fasoli (obciąży to ciasto żeby nie wyrosło).

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut do zarumienienia.

Wypełniamy dowolnie ulubionymi dodatkami.

Smacznego :) 



 


1 komentarz: