czwartek, 22 czerwca 2017

Lody- sorbet truskawkowy

Skoro wszystko można zrobić, a kiedyś wszystko robiono samemu w domu, to dlaczego nie zrobić lodów? Naturalnych a nie z proszku, bez konserwantów, bez cukru i innej chemii, którą nafaszerowane są lody zalegające chłodnie w supermarketach. Może dlatego nigdy nie byłem fanem lodów, a przynajmniej przestałem nim być... Wiem, że dzieci zazwyczaj przepadają za lodami, wiec wyprzedzając zapotrzebowanie rosnących pociech zacząłem wiercić Agnieszce przysłowiową "dziurę w brzuchu" o lody. Dzięki temu możemy zaproponować kolejny zdrowy deserek i to bez cukru... 😄

Składniki:
  • 500g truskawek
  • 200g bananów (dobrze dojrzałych)
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Truskawki obieramy z szypułek i myjemy, wkładamy do blendera, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, oraz miód i wszystko razem blendujemy. Ilość miodu można zwiększyć jeśli truskawki są mało słodkie lub banany są słabo dojrzałe. Zblendowane truskawki przekładamy do dużego pojemnika lub kilka mniejszych i wkładamy do zamrażarki, aby nam się dobrze zamroziło (co jakiś czas można przemieszać wtedy ładnie i równo się nam zamrozi).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz