21.06.2017

Słodkie ciasteczko z truskawkowym oczkiem

Potrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc niestety potrzebujemy na wykonanie i pieczenie przynajmniej 1h, ale warto ! :)

Uwaga ! Z blachy ściągamy je jeszcze miękkie, twardnieją jak wyciągniemy je z pieca. 

Niestety mam jedno zdjęcie i to jest jeszcze z instagrama, bo reszta gdzieś mi przepadła. :(






Składniki:

1 szklanka mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka sztuk truskawek

Wykonanie:

Jajka ucieramy na jasną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę nakładamy łyżeczką - warto ją moczyć za każdym razem w wodzie.  Następnie kroimy truskawki w cienkie plastry i układamy na każdym ciasteczku po jednym lub dwa, trzy- jak kto woli.

Uwaga ! Robimy duże odstępy pomiędzy ciasteczkami i bierzemy małe porcje. Ciasteczka zrobią się większe i trochę się rozpłyną po blaszce.

Pieczemy w nagrzanym piecu (około 190 stopni) sprawdzając co chwilę, by się za mocno nie przypiekły. Pieczenie trwa około 10 min.


Etykiety: , ,

Komentarze (1):

20 stycznia 2020 17:36 , Anonymous dagmara pisze...

ciasteczka w sam raz na przyjęcie

 

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna