Translate

20.06.2017

Sorbet truskawkowo ananasowy




300 g świeżych truskawek
150 g świeżego ananasa

2 łyżki miodu


Przygotowanie:

1. Owoce.


Truskawki dobrze umyć pod bieżącą wodą, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Odkroić 2 cm plaster świeżego ananasa, oddzielić skórę i pokroić na kostki. Owoce przełożyć do jednego woreczka i mrozić przez 24h.

2. Wyciskanie sorbetu.

Zamrożone owoce przeciskać przez wkładkę homogenizującą w wyciskarce poziomej. Przy użyciu wyciskarki pionowej wystarczy zebrać całą  przeciśniętą masę z wylotu na miąższ, ponieważ w tym stanie owoce nie puszczają praktycznie soku.

Uwaga: Przeciskać należy powoli, nie wkładając za dużo owoców, żeby nie zniszczyć ślimaka wytłaczającego.

Na końcu dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać.

Sorbet można przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w zamrażarce.

3. Podanie i dekoracja.

Podawać w sposób dowolny: w wafelkach, kruchych foremkach lub w formie deseru.


W smaku sorbet jest wyśmienity, bardzo aksamitny i strasznie lodowaty: idealny na upalne dni. Jednak przed podaniem dzieciom, należy pozostawić sorbet do lekkiego rozmrożenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeżeli pozostawisz swoją opinię.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...