Dzisiejszy pomysł na danie to shoarma z kurczaka podana z frytkami, a do tego surówka z marchewki i jabłka. Obiad prawie jak z restauracji Sphinx, ale domowe, a takie dania są najlepsze.
Mocno doprawiony filet w połączeniu z frytkami i surówką to coś, co zasmakuje na pewno dużej części osób! Zapraszam !
Składniki:
1 filet z kurczaka
jest przyprawa Kamis Kebab-Shoarma
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Na surówkę:
2 marchewki
2 jabłka
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-shoarma. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by filet się zamarynował.
Na rozgrzaną oliwę/olej wkładamy fileta i smażymy z każdej strony.
Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchew na drobnych. Dodajemy majonez, sól, pieprz i cukier do smaku i mieszamy dokładnie.
Usmażonego fileta podajemy z frytkami (ja akurat dałam upieczone mrożone frytki) oraz z surówką,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz